fredag 9. desember 2011

En god start - men en trist slutt på dagen

Illustasjonsfoto. Kilde: http://www.machsomwatch.org/en
Min første dag på Meitar checkpoint helt syd på Vestbredden, på grensen til Israel var en “positiv” opplevelse. 3300 mennesker passerte mellom 04.00 og 07.00. De skal gjennom både metalldetektor og kroppsskanner. Ydmykende. Nødvendig av sikkerhetsmessige grunner sier israelske myndigheter.
Vi teller alle som passerer og våre tall og evt uregelmessigheter rapporteres til FN.
Alt gikk stille og rolig for seg denne morgenen. En av de passerende pekte på meg og de tomme «købåsene» og ga uttrykk for at det var av betydning at vi var der. Kanskje utgjorde jeg en forskjell for noen mennesker denne morgenen.
De fleste som passerer er palestinske menn på vei til jobb i Israel. Denne dagen kom det også 2 busser med kvinner og barn fra Betlehem. De skulle besøke sine menn og fedre som sitter fengslet i Israel. Mange av den uten dommer….
 Illustrasjonsfoto. Kilde: nasjkomp.no
Ettermiddagen var mindre positiv. Vi besøkte landsbyen Susiya. Her bor omtrent 300 mennesker i sine enkle hus/telt. De har nå fått ordre om å rive 13 av sine bygninger. Gjør de det ikke selv (noe de selvfølgelig ikke gjør), kommer israelske myndigheter med et stort antall soldater og et par bulldosere. Da er jobben gjort på noen får timer.
Meg, med rivningsordrene foran et av bolighusene med som er i fare. 
Rivningsordrene gjelder både bolighus, fjøs og brønner. Også kalt livsgrunnlag…
Vi fikk delta i et møte med de eldste mennene i landsbyen. Ikke stort annet vi kan gjøre, enn å formidle vår sympati, fortelle «verden» hva som skjer og love å være til stede hvis det verste skulle skje....

2 kommentarer:

 1. Hei Terje.
  Spennende og sterkt å følge deg!
  Ønsker deg LYKKE TIL som ledsager! Meget viktig arbeid!
  Det er allerede 7 mnd siden jeg reiste hjem fra mitt oppdrag i Yanoun. Det satte dype spor, som du kanskje husker at jeg fortalte om på innføringskurset deres her i Oslo.
  Adventshilsen fra Eli

  SvarSlett
 2. Husker det godt Eli. Du gjorde inntrykk med din intro på din historie. I går opplevde jeg det samme ved et besøk i landsbyen At`Tuvani her i SHH. En liten gutt kom løpende og banket i veggen og ropte - "settler - settler" - Sterkt! Det kommer nok på en blogg en dag. God advent.

  SvarSlett