fredag 25. november 2011

ØST OG VEST ÆKKE FIENDER I ÅR....

...det sang Jan Teigen før muren falt mellom øst og vest- Europa på slutten av åttitallet. Kan det samme skje i det hellige land?
Jeg er i Jerusalem på innføringskurs i EAPPI-programmet (se tidligere innlegg). Da må anledningen benyttes til å se og oppleve denne byen som er så viktig for så mange mennesker. De bor i en og samme by. Israelere/jøder i Vest og Palestinere/muslimer i Øst. Mange fra Vest vil aldri besøke Øst og omvendt. «Sammen» har de gamlebyen (se bildet over).

Her er noen observasjoner fra øyenvitnet i Øst og Vest Jerusalem i dag:

En jøde som går gjennom det arabiske kvarteret i gamlebyen ser ned, møter ingen blikk og vil fortest mulig fra klagemuren og hjem til trygge Vest Jerusalem. Han er i "fiendeland"

En «glossy» trikk går akkurat i delet mellom Øst og Vest Jerusalem. Trikken kan brukes av alle.I Vest Jerusalem hører jeg mer engelsk (amerikanere) enn hebraisk. Det slår meg at jøder har alle typer utseende, europeisk/vestlig, arabisk, afrikansk….

En bosetter i tyveårene (en bosetter bor i en bosetting i de okkuperte palestinske områdene) vandrer rundt i sentrum av Vest Jerusalem med handleposer i hendene og et automatvåpen slengt over skuldra L.

En ortodoks jøde kjøper tomater av en palestinsk grønsakshandler i Øst Jerusalem JEn annen ortodoks jøde stopper opp ved en lastebil som losser slakt (sikkert feil måte å behandle slakt på etter hans overbevisning?). Han stirrer «olmt» på de unge palestinske mennene. De stirrer like «olmt» tilbake. HAT står skrevet i blikket til begge L

Dessverre ser det ut til at mange mennesker i Øst og Vest her i Jerusalem fortsatt vil være fiender. For mye hat. For store forskjeller. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar